Žarulje naše svakidašnje

Lusteri, plafonjere ili pak lampe ne bi nam vrijedile ništa bez žarulja. A dobre stare žarulje danas su s tržišta gotovo potpuno istisnule one štedne čime se njihov izbor nije smanjio već samo povećao. Kako se u moru gotovo identičnih snaći i odabrati najbolju za svoje rasvjetno tijelo donosimo u kratkom tekstu niže.

Nekoliko je vrsta sijalica koje možemo izabrati, svaka sa svojim prednostima i manama. Prva pomisao na riječ žarulja svakako je ona klasična, električna kruškolika žarulja, sa žarnom niti i najvećom potrošnjom od svih ostalih. A ono što je žarna nit kod klasične, koja svijetli sukladno broju watta koje odaberete, plinsko je punjenje kod halogene vrste zbog kojeg će ova vrsta svijetliti možda neprirodnije, ali i mnogo jače.

Za razliku od spomenutih, štedna žarulja ne samo da će svijetliti bojom i jakošću koju odaberemo već će i potrošiti najmanje energije, baš kao i posljedna, ništa manje popularna, LED žarulja.

Bez obzira na ljepotu rasvjetnog tijela, izgled istog, uvelike će u konačnici odrediti i izbor žarulje. A osim raznih boja i oblika koje na tržištu možemo pronaći, od onih standardnih kruškolikih ili u obliku plamena svijeće, žarulju ćemo birati i po njezinu učinku. Odlučimo li se za one klasične, količinu svjetla dozirat ćemo izborom Watta, u rasponu od blijedožute pa do jake bijele svjetlosti, slične onoj kakvu ima popularna neonka. A ona, kako joj samo ime kaže, zahvaljujući plinu, svijetli mnogo jače istovremeno se minimalno zagrijavajući.

Poželite li objediniti sve spomenute kvalitete, a pritom maksimalno uštedjeti kako na potrošnji energije tako i na kupovanju žarulja na dulji rok, na raspolaganju imate LED ili pak štedne žarulje. I jedne i druge, s tek malom razlikom u principu proizvodnje svjetla, jednako su popularne, a pored duljine radnih sati i višestruke uštede krasi ih i ljepota različitih oblika dostojnih svakog stila vašeg rasvjetnog tijela.